Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) nedir?
Omuzda tüm yönlere olan hareketlerin ağrılı ve kısıtlı olmasıdır. Omuzun sık görülen ağrılı ve sakatlayıcı bir hastalığıdır.
Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) neden olur?
Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumlar donuk omuza neden olabilir
a- Rotator manşet tendiniti
b- Biseps tendiniti
c- Omuz travmaları
d- Refleks sempatik distrofi
e- Subakromial bursit
f- Ağrılı boyun hastalıkları
g- Apikal akciğer tümörü
h- Bazı kalp- akciğer hastalıkları
ı- Omuz enfeksiyon ve tümörleri
Ayrıca diyabeti ( şeker hastalığı ) olanlarda donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) görülme sıklığı daha fazladır.
Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) klinik nasıldır?
Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) 40-60 yaşlar arası ve kadınlarda daha sıktır. Başlangıçta omuz ön ve yan yüzünde ağrı vardır. Ağrı kola doğru yayılır. Geceleri artar ve uykudan uyandırır. Omuz harekete zorlandığında ağrı artar. Aktif ve pasif olarak bütün yönlere doğru omuz hareketleri kısıtlıdır. Hasta kolunu içe rotasyonda ve vücuduna yapışık olarak tutar.
Haftalar ve aylar geçtikçe durum ilerler. Hareketler giderek azalır. Ağrı da giderek hafifler. Omuzda hareket tama yakın kaybolur. Bu devrede ağrı da geçer. Sık olmamakla birlikte bazı olgularda tam hareketsizlik gelişince ve ağrı geçince omuzdaki iltihabi olaylar da geriler, yapışıklıklar çözülür ve eklem hareketleri yeniden başlayabilir. Çoğu zaman ise hareketsizlik uzun süre devam eder ve kalıcı olur. Bir çok sefer elde refleks sempatik distrofi gelişir. Buna omuz – el sendromu denir. Bu durumda elde önce ödem ve kızarıklık olur. parmaklar şişer cilt parlak ve soğuk bir hal alır, parmak hareketleri ağrılıdır. Zamanla ağrı ve ödem geriler ve parmaklarda hareket kısıtlılıkları olur.
Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) tedavi
Donuk omuz ( adevif kapsülit , frozen shoulder ) a sebep olan bir faktör varsa onun tedavisi önemlidir. Bunun dışında akut evrede ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar verilir. Fizik tedavi ile omuz aktif hareketleri hastalara öğretilerek yaptırılır. Lokal kortizon uygulanmamalıdır.
Kronik evrede hareket egzersizlerine rağmen omuz hareketleri düzelmez ve ağrı şiddetli ise manipülasyon ve omuz artroskopisi ile yapışıklıklar açılır.